0,00

De Tylaska T serie is de meest gebruikte Tylaska shackle. De standaard voor spinnaker schoten

Tylaska T-Shackles

De T-serie is de meest gebruikte Tylaska shackle. De T-serie wordt voornamelijk gebruikt voor vallen en spinnaker schoten. De extreem hoge werkbelasting gecombineerd met de lage gewichten maken dit de shackle voor wedstrijdzeilers.

De T-sluitingen zijn vervaardigd van de meest hoogwaardige RVS materialen. Derhalve worden ze niet alleen op zeilboten gebruikt maar ook in de industrie. De sluitingen zijn met 1 hand te openen wat bijdraagt aan de veiligheid aan boord. De andere hand kan worden gebruikt om de boot vast te houden tijdens manouvres op het dek.

De Tylaska T sluitingen roesten nooi, wat soms voorkomt op zoutwater is vliegroest. Dit is eenvoudig weg te moeten met een rvs poetsmiddel of met “Tylaska shine”.

Waarom is er verschil in de grootte van het oog (bail)?

Bij wedstrijdschepen die met spinnakers varen worden vaak dubbele schoten gebruikt. Dit houdt in dat er een aparte set schoten wordt gebruikt voor de loef-schoten en de lij-schoten.

Tijdens het gijpen van de spinnaker kan er dan gemakkelijk op beide lijschoten worden gevaren. Hierdoor heeft de voordekker alle tijd om de spinnakerboom van bakboord naar stuurboord te doen. De loefschoten zijn volledig los en derhalve kan de nieuwe loef schoot eenvoudig in de kop van de spinnaker boom worden gelegd. Vervolgens wordt aan de nieuwe loef-zijde van het schip de loefschoot rustig aangetrokken. Hierna kan de lijschoot aan loef-zijde weer worden losgelaten.

Een nadeel van dit systeem is dat er altijd 2 schoten aan elke schoothoek van de spinnaker hangen. Om met weinig wind het gewicht te verminderen kan de loef-schoot van de spinnaker schoothoek worden afgehaald.

Nu komt de truuk: door de lij-schoot te voorzien van een Tylaska T sluiting met groot oog, kan de loef-schoot gemakkelijk aan dit grote oog worden geklikt.

Met weinig wind kan deze loef-schoot eenvoudig los worden gemaakt van de lij-schoot.

Maattabel

X