0,00

Ronstan grootzeil en mastrail systemen

Mastrail en Mastgroef systemen

Het hijsen, strijken en reven van grootzeilen is iets wat moeiteloos en op alle koersen moet kunnen. Traditionele leuvers welke in de mastgroef lopen voldoen uitstekend voor kleine en open bootjes. Naarmate de schepen groten worden, zeker boven de 30 voet worden de krachten op grootzeil val en grootzeil significant groter. 

De leuvers welke vaak standaard aanwezig kantelen onder spanning en komen vaak vast te zitten. Dit maakt het hijsen van de zeilen soms lastig, en reven in veel soms zelfs onmogelijk.

Een mastgroef of mastrail systeem kan dit ongemak enorm verbeteren. De kogel gelagerde karren lopen zeer soepel, dit zorgt dat hijsen minder energie kost en dat reven moeiteloos wordt, zelfs op voordewindse koersen.

Mastgroef

Een mastgroef systeem of Ronstan Ballslide is uniek; de karren worden door kleine leuvers op zijn plek gehouden in de mastgroef terwijl de kogellagers tegen de mast lopen voor lage weerstand.

Mastrail systeem

Een volwaardig batten systeem met losse rail en kogel gelagerde karren zijn de allermooiste oplossing. Bij dit systeem lopen de karren bijna frictieloos wat zeil handeling op alle koersen zeer gemakkelijk maakt.

 

Ballslide Mastgroef Systeem

Een Ronstan Ballslide systeem maakt hijsen, strijken en reven zeer gemakkelijk.

De gevangen kogellagers zorgen voor een vrijlopend systeem en de unieke karren maken gebruik van de bestaande luff groove dus er is geen noodzaak om aanpassingen aan de mastgroef te doen.

Ball Bearing Batten mastrail systeem

Voor de beste prestaties is een Ronstan Batten systeem de beste keus. Door maar liefst 7 verschillende track afmetingen is er voor bijna elk schip een passende oplossing.

Bij het systeem zijn alle benodigdheden beschikbaar van: hoofdboord platen, karren, latkappen en montage slugs. Installatie is gemakkelijk door de gepatenteerde montage slugs welke in de mastgroef passen.

Ballslide eigenschappen

  1. Beschikibaar in Serie 6, voor schepen 40 voet of 30 bij multihulls. Serie 8 voor schepen tot 60 voet of 43 voor multihulls.
  2. Dubbele kogelsporen om de compressie krachten van doorgelatte grootzeilen goed op te vangen.
  3. Ballslide serie 6 en 8 passen op bijna alle veelvoorkomende mastprofielen.

Batten mastrail eigenschappen

  1. Beschikbaar vanaf Serie 14 (14mm rail) tot Serie 55 (55mm rail). Geschikt voor schepen tot 170 voet.
  2. Alle karen lopen over dubbele sporen met Torlon kogel lagers voor lage frictie en betrouwbaarheid.
  3. Luff groove tracks zijn beschikbaar voor meer flexibilteit. De profielen kunnen verlijmd worden aan carbon fibre masten en maken het mogelijk een bolt rope te gebruiken en karren.
  4. Gepatenteerde slug bevestiging, de slugs passen in de bestaande luff groef zonder aanpassingen.
Kogel gelagerede karren
Gevangen kogels
Kogel gelagerd, lopend over een rails
X